Lotussen zijn altijd schoon

Planten zijn verrassend en leerzaam. Het Lotus-effect is een gewild, maar moeilijk te repliceren effect. Maar oh, wat een mogelijkheden!
| posted on Sun, 14 Jan 2007, 11:39 | weblog | rss | spin-off | comments |
Translate to English Translate to English

Een Lotus groeit in een modderige poel, maar is zelf brandschoon. Het is om die reden een symbool van reinheid en puurheid in het Boeddhisme en Hindoeisme. De werking berust op een geavanceerde technische truc, die met de huidige stand der techniek maar amper te simuleren valt!

Dit zogenaamde lotuseffect wordt veroorzaakt door kleine bobbeltjes op het oppervlak van de bladeren. Deze zorgen er samen met de oppervlaktespanning van water voor dat water niet kan blijven liggen op het lotusbloemoppervlak. Een permanente waslaag versterkt dat effect nog. Water rolt er daardoor gewoon vanaf. En omdat water in principe vuil bindt, wordt vuil gewoon meegevoerd. Dit is goed te zien in een simulerende animatie van het lotuseffect.

Een onderzoeker aan de UT, Max Groenendijk genaamd, heeft recent vooruitgang geboekt met een lasertechniek waarmee dit effect is na te bootsen in een grote hoeveelheid materialen.

De toepassing die veel mensen als eerste bedenken is een autolak die vuilafstotend is. Maar er is natuurlijk veel meer te bedenken. De UT-onderzoeker noemt koffiemokken (dat zal zijn persoonlijke ongenoegen wel zijn met de immer-opstapelende vuile vaat in een ondezoeksgroep ;-) ) maar er zijn er veel meer mogelijk. Wat mij het meest aanspreekt zijn badkamertegels en toiletpotten. De badkamer zou droog zijn zodra de kraan uit gaat, wat een bekend schimmelprobleem in die ruimtes voorkomt. De toiletpot zou nooit meer nageboend hoeven worden en niet langer sputteren bij het doorspoelen, en doorspoelen zou met veel minder water kunnen gebeuren.

Translate to English Translate to English

Comments on this article