Lieflijk onkruid

In de natuur wordt niets verspild. Onkruid is dan ook niet bedoeld om de energie van tuiniers te verspillen. Integendeel!
| posted on Tue, 22 Aug 2006, 09:44 | weblog | rss | spin-off | comments |

Onkruid zie je opschieten op braakliggende grond, inclusief zwarte perkjes die niet gemulched zijn. Dat is bittere noodzaak, vindt moeder Natuur.

Braakliggende grond verarmt heel snel. De voedingsstoffen zakken weg in de grond en zijn niet altijd meer beschikbaar voor zaadjes die wel in de grond zitten maar niet tot ontkieming komen. En dat is zonde.

Wat de natuur daarom doet, is zaad verspreiden van gewassen die maar weinig nodig hebben. Die gewassen binden stoffen van diverse oorsprong, bijvoorbeeld diep als het een lange wortel heeft of uit de lucht als het stikstofbolletjes vormt aan de wortels. Bovendien doorboort het grond een beetje, zodat zaad gemakkelijker kan ontkiemen. De cyclus van eenjarig onkruid vormt dus de eerste fase van het ontginnen van schrale grond.

Er is onkruid dat deze functie vervult voor allerlei grondsoorten. Op een kalkrijke grond groeit ander onkruid dan op zure grond, en op zand en klei groeien ook niet altijd dezelfde soorten. Je kunt je tuinconditie daardoor aflezen aan het onkruid dat er groeit, als je weet waar je op moet letten.

Ik zoek nog een handleiding die aangeeft welk onkruid nuttig is om in een tuin te laten staan, en welk onkruid concurreert met overige gewassen, want daar lijkt variatie in voor te komen. Ik heb nog geen bron gevonden maar zal hem hier vermelden zodra ik iets vind. Tips zijn welkom!

Informatie over onkruid:

Vertaal naar het Nederlands Vertaal naar het Nederlands

Comments on this article