Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat Nederlanders de nek uitsteken als ze iemand mishandeld zien worden. De oplossing is wel heel simpel.
| posted on Wed, 10 Jan 2007, 08:02 | weblog | rss | spin-off | comments |
We hebben in Nederland een stichting tegen zinloos geweld wier standpunt eigenlijk door iedereen wordt ondersteund -- met als enige kanttekening dat de term zinloos geweld suggereert dat er iets zou zijn als zinvol geweld. In een land als het onze is alles in overleg op te lossen, desnoods met arbitrage van politie of rechtbank, dus er is in Nederland geen zinvol geweld. Ook daar is iedereen het wel over eens geloof ik.
Toch hebben we in Nederland steeds meer (wat ik noem) een RTL-cultuur: Gompes, live geweld, dichtbij staan kijken en niet storen. Voorzover het niet in mensen opkomt om in te grijpen is dat beangstigend en beslist niet sociaal. Maar mensen die wel ingrijpen werken ook niet altijd als prettig voorbeeld, want ook zij worden soms in elkaar getrapt. Als je je dan bedenkt dat je iets zou kunnen doen, dan kan angst je tegenhouden.
Het gaat hierbij vaak om overmacht: een club dronken sukkels die zin hebben om te meppen zijn bedreigend voor een enkeling. De oplossing is uiteraard om een minstens even grote groep ertegenover te zetten. Er zijn wat dat betreft prima spotjes die erop wijzen eerst anderen er bij te halen en dan pas zelf in te gaan grijpen. Goed idee. Behalve als je het meppen ontdekt in een straatje waar verder niemand is.
De Engelse politieagenten (die heetten Bobby's) hadden daar een prima middel voor: een fluitje met een indringend geluid dat straten ver te horen was, en dat niet leek op andere straatgeluiden. Als dat geluid klonk dan kwam er prompt een handvol Bobby's aanrennen om hun collega te helpen.
Misschien moet we het bobbyfluitje ook zo gaan gebruik in ons land, maar dan tussen burgers. Leuk neveneffect van zo'n fluitje is dat het de RTL-modus bij mensen kan helpen doorbreken, zodat ook zulke slaapkoppen bij de les worden geroepen. Eventueel zou ook een variant op basis van de mobiele telefoon en GPS-coordinaten kunnen worden gemaakt, maar waarschijnlijk is niets zo snel en handig als dat Engelse fluitje.