We kennen allemaal de telefoontjes of huisbezoeken van mensen die je een product of dienst willen verkopen. Niemand stelt dit op prijs maar hoe kom je er van af? Eigenlijk heel simpel.
| posted on Thu, 02 Nov 2006, 15:11 | weblog | rss | spin-off | comments |
Het leuren met producten lijkt een verplicht onderdeel van het vrijmaken van allerlei markten, zoals die voor telecom of Internet. Maar het is natuurlijk wel zo dat het alleen wordt gedaan zolang het uit kan voor de lastigvallers.
Een goede stelregel is daarom:
Koop nooit iets op initiatief van een verkoper. Kies zelf wat het beste bij je past.
Ik geloof dat ik daar wel een sticker voor bij de deur zou willen hebben.
Als voldoende mensen zich zo opstellen dan kan het massaal lastigvallen al snel niet meer uit. Dat werkt des te beter naarmate er meer tijd in gaat zitten om te ontdekken dat iemand geen interesse heeft. Dus als je er moeite in wilt steken:
Poeier een verkoper niet te snel af, maar versplil zijn tijd. Het kan best gezellig zijn om een knappe verkoper een (gloeiend heet = tijdrovend) kopje thee aan te bieden.
Het is het beste om zelf het initiatief voor het gesprek over te nemen. Stuur het gesprek door actief te vragen, en met name de dingen die je wilt weten: hoe wordt het voor mij beter en wat kost het nou exact? Als de verkoper zijn babbel kan afdraaien dan is de kans te groot dat hij een formulering kiest die juridisch juist, maar toch misleidend is.
Word nooit kwaad, maar blijf gericht en inhoudelijk doorvragen, daarmee bereik je altijd het meeste. Medelijden met de beller is ook overdreven; het kan best een 'arme student' ofzo zijn, maar dat neemt niet weg dat die blijkbaar zijn inkomen stelt boven het besef dat hij hondsbrutaal werk doet.
Het is best een leuk spel om spambellers het bloed onder de nagels vandaan te halen. Je kunt er wat creativiteit in kwijt, en het is een goede oefening in sociale vaardigheden.
Voor wie niet altijd een antwoord heeft zijn hier wat leuke voorbeelden van reacties die helpen om spambellers op hun plaats te zetten.
Stel je voor dat je een verkoper bent die snel even wil 'scoren'. Dan zit je met de nagels in het plafond als je verkooptrucs consequent worden afgewimpeld. Je steekt tijd in iemand, en ze happen niet. Vreselijk moet dat zijn.
En op managementniveau: Er komt maar weinig opbrengst uit ons Belplan. Klaarblijkelijk is de markt dit middel moe en moeten we het anders proberen.