Thaise rode curry

Voor 4 (zwetende) personen: Bereiding: Bak de uien in ruim olie. Zodra de uien glazig zijn voeg je de curry pasta toe, die je verdeelt over de pan. Die begint al snel tegen aanbranden aan te hangen; giet er dan cocosmelk en vissaus over.

Als de melk kookt, voeg je peper, zout en gember toe, en ook de champignongs. Laat dit 10 minuten sudderen.

Voeg 1 minuut voor het serveren de overige ingredienten toe.

Serveren: Met rijst en stokjes.

Informatie: Vissaus is een soort maggi. Weliswaar is maggi bekend in de Oosterse keuken (met name in de Vietnamese wordt het veel gebruikt), maar vissaus heeft een heel eigen smaak. Het is een garnalenextract. Het is jarenlang houdbaar in de koelkast.

De currypasta wordt in vrihwel alle toko's verkocht in zakjes. Het is redelijk te bewaren in de koelkast. Zelf maken is ook mogelijk, maar erg veel werk. De pasta is extreem heet, en ik heb het in NL niet in een mildere uitvoering gezien. Maar de smaak is erg goed.

Gember kun je krijgen als poeder of vers. Het is de wortel van de gemberplant, die gedroogd redelijk houdbaar is. Deze "verse" vorm is veel lekkerder dan het poeder, veel krachtiger van smaak. Snijd het fijn en verwerk verder net als poeder. Stemgember is weer iets heel anders, dat wordt op een zoete siroop bewaard.