Computer Typesetting (reeks)

These articles are all in Dutch.
My writer's home contains some English material too.

Soms schrijf ik voor het blad van mijn studievereniging Inter-Actief. Die stukjes zijn, als mijn bedoeling geslaagd is, luchtig leesbaar maar toch leerzaam. Hieronder vind je een leuk voorbeeld over computer typesetting (een serie van 3 artikelen).

Modelleren (Professioneel Puzzelen)
Dit artikel beschrijft een wel heel algemeen technisch probleem: modelleren. Overal in de techniek en ver daarbuiten maken we gebruik van modellen. Wetende dat het een verschrikkelijk moeilijke taak is, probeer ik in dit artikel toch een overzicht te geven van de spelregels die bij het modelleren horen. Dit artikel vormt samen met twee andere artikelen een reeks, waarbij de andere artikelen dienen als voorbeeld voor de principes in dit artikel. Die artikelen gaan in op `Computer Typesetting' en`Computer Kalligrafie'.
Dit artikel is beschikbaar als dvi, PostScript, PDF en online HTML.
Computer Typesetting (Constucties van Elastiekjes)
Dit artikel beschrijft de concepten die ten grondslag liggen aan zetwerk met de computer. Als voorbeeld hiervan wordt het programma TeX gebruikt, dat al jaren oud is, maar zo goed is doordacht dat de principes nog steeds werkbaar zijn, en inderdaad ook terug te zien zijn in modernere tekstverwerkers en layout-pakketten. Dit artikel is een voorbeeld bij het artikel `Modelleren' dat ook in deze reeks verschijnt.
Dit artikel is beschikbaar als dvi, PostScript, PDF en online HTML.
Computer Kalligrafie (Wiskundige Ganzeveren)
Dit artikel beschrijft de concepten die ten grondslag liggen aan kalligrafie met de computer. Als voorbeeld hiervan wordt het programma \metafont\ gebruikt, dat al jaren oud is, maar zo goed is doordacht dat de principes nog steeds werkbaar zijn, en andere fontgeneratoren op vele punten het nakijken geeft! Dit artikel is een voorbeeld bij het artikel `Modelleren --- Professioneel Puzzelen' in een reeks van totaal drie artikelen.
Dit artikel is beschikbaar als dvi, PostScript, PDF en online HTML.
DVI files zijn het beste formaat om te downloaden voor systemen waarop TeX is ge´nstalleerd, omdat DVI geen aannames maakt over printer resoluties. De PostScript en PDF files zijn gerendered voor een 600dpi printer, wat tamelijk gangbaar is. HTML is uiteraard het minst geschikt om de nuances over te dragen, maar het is voor online lezing mogelijk het prettigst.
Sail to my guestbook, my writer's home page and my personal home page.