Permaculturen zijn tuinen die gemaakt zijn om zonder al te veel onderhoud toch zo veel mogelijk bruikbare gewassen op te leveren. Ze zijn maatschappelijk in allerlei opzichten nuttig. En de ruimte is er om ze overal aan te leggen.
| posted on Mon, 06 Nov 2006, 17:31 | weblog | rss | spin-off | comments |
Permacultuur is om diverse redenen goed voor de mensheid: Doordat gewassen dicht bij huis worden gekweekt wordt flink bespaard op vervoer en dus op CO2-uitstoot; door samen te werken krijg je meer verbondenheid tussen buren en leren oud en jong van elkaar; door toepassing van ecologische technieken is het bovendien goed voor de kwaliteit van de grond, en voor de stand en kwaliteit van grondwater.
Het is natuurlijk mogelijk om een permacultuur aan te leggen in de eigen tuin, behalve dan dat hiermee het effect van samenwerking vervalt. In je eentje kun je minder gevarieerde dingen bereiken dan in een groep. Simpel voorbeeld: Het kan heel leuk zijn om een perenboom in de tuin te hebben, maar als anderen in je buurt pruimen en kersen hebben dan kun je ruilen. Dat kan nog veel simpeler door het op gemeenschappelijke grond te doen.
Gemeenschappelijke grond, dat is dus gemeentegrond. Ik bedacht me opeens dat al die lelijke bosjes met fantasieloze prikkelstruiken zouden kunnen worden omgezet in een permacultuur! Stel je voor, niet van die warrige boompjes die slechts eenmaal per jaar worden onderhouden, maar een levendige, buurtonderhouden kweektuin.
De regels voor zoiets hoeven ook niet al te complex te zijn. Naarmate iemand meer tijd investeert mag hij ook meer oogsten; maar altijd alleen voor eigen gebruik. Het moeilijkste is waarschijnlijk nog om te voorkomen dat honden er hun drollen in achterlaten -- want dat is ongezonde bemesting voor de mensen die eten van de permacultuur.
Rest nog het praktische. Je kunt natuurlijk altijd een paar erwtjes en kapucijners in de grond stoppen in een perkje bij je in de buurt. Die klimmen dan tegen de bosjes op en wie weet komt het zover dat er geoogst kan worden. Maar het is ook vaak mogelijk om gemeentegrond over te kopen. Scheelt de gemeente onderhoud, en gegeven dit opbouwende doel is er vermoedelijk een schappelijke prijs of gewoon bruikleen te bedingen. Of misschien is je gemeente duidelijk te maken dat het een beter idee is om appel- en kersenbomen te planten dan eiken en platanen. Actie ondernemen is simpel zat!
Loop maar eens door je buurt en kijk met deze nieuwe blik naar de gemeentebosjes. Er bloeit dan al snel een veel mooier straatbeeld op dan er nu te zien is!