Publieke zenders zijn gered

Het ministerie van OCW stuurde me vandaag een brief, waarin ze meedeelt dat de commerciele over-exploitatie van de publieke omroep in de kiem gesmoord zal worden.
| posted on Wed, 27 Sep 2006, 14:32 | weblog | rss | spin-off | comments |
Translate to English Translate to English

Ik heb mijn eerdere kritiek op de privatisering van de publieke omroep op 7 juni aan het ministerie van OCW gezonden (en aan heel wat andere partijen, waaronder de wel erg tamme Consumentenbond).

Vandaag ontving ik een brief waarin het ministerie van OCW me laat weten dat ik groot gelijk had. Kijken naar een publieke omroep hoort niet via smart cards onder de duim te worden gehouden. Het signaal wordt straks met elke digitale ontvanger voor DVB-T te ontvangen, ongeacht of die nou wel of niet een smart card bevat voor de wel-gecodeerde stations.

Voor satellietkijkers is dit uitstekend nieuws. Naast het aanbod dat zij via de satelliet volgen, is er nu de mogelijkheid om een digitaal signaal voor Nederland 1, 2 en 3 uit de ether op te pikken, en soms ook de regionale omroep nog. Dit kan flink schelen als men niet zonodig een CanalDigitaal abonnement hoeft voor de satelliet.

De kosten van de Nederlandse zenders zijn hiermee beperkt tot een eenmalige investering in andere infrastructuur (een antenne en een set-top box) maar men hoeft niet langer per se een abonnement af te sluiten.

De publieke omroep is weer publiek.

P.S. De omschakeling vindt plaats in de nacht van 10 op 11 december 2006.

Refernties. Zie voor meer informatie de kamerbrief met bijlagen A en B.

Translate to English Translate to English

Comments on this article