Persoonlijk CO2-kasboek

Normaalgesproken betaal en ontvang je geld in euro's, maar hetzelfde systeem is langzaam maar zeker aan het ontstaan over CO2. Met een autoritje kun je het uitstoten en elders kun je de opname daarvan regelen. Voor bedrijven begint de overheid dit al op te leggen, ter uitvoering van het verdrag van Kyoto.
| posted on Tue, 04 Jul 2006, 11:18 | weblog | rss | spin-off | comments |
Translate to English Translate to English

Rekenen aan CO2 is niet eens moeilijk. Er zijn min of meer gestandaardiseerde opvattingen over de CO2-uitstoot die autogebruik of een vliegreis opleveren.

De tegenhanger van deze CO2-uitstoot is het bijplanten van bos. Het idee is dat een hectare bos per jaar tussen 1 en 10 ton CO2 kan binden, terwijl het groeit. Gewoon doordat er koolstof nodig is voor nieuwe bomen. Volwassen bos zit in een kringloop waarin evenveel koolstof vrijkomt uit wegrottende bomen als er bij komt uit jonge uitlopers.

Bos kun je kopen. Er is bijvoorbeeld het bosspaarplan voor de klanten van energieleverancier Greenchoice. Hiermee betaal je EUR 6 per hectare nieuw bos. Ruwweg betaal je dus EUR 1 voor de compensatie van 1 ton CO2 per jaar. Naast Greenchoice is er ook stichting Face die bossen aanlegt of herstelt. Voor de meeste mensen geldt dat nieuw bos de rest van hun leven door zal blijven groeien, dus dit is een prima manier om je CO2-emissie te compenseren.

Een paar rekenvoorbeelden (bronnen, zie boven):

Op dit moment worden alleen bedrijven nog gedwongen om regelingen te treffen, en dan ook nog alleen voor hun eigen uitstoot. Het is een kwestie van tijd voordat we dit overal in prijzen verwerkt terugzien, al dan niet zichtbaar. Ook gas- en kolencentrales die nu een uitstootquotum voor niets krijgen zullen er op den duur voor moeten betalen, dat kan haast niet anders. De vervuiler betaalt daarmee, zoals het hoort volgens goed Nederlands beginsel.

Op zich is de grote oorzaak van dit alles de consumptie van fossiele brandstoffen en is het beter duurzame energievormen te bevorderen. Dit wordt al gedaan middels de energiebelasting die mijns inziens deels vervangen zou moeten worden door het aanrekenen van CO2-uitstoot aan fossielverbrandende centrales.

Translate to English Translate to English

Comments on this article