Leve de Energiebelasting!

Onze energierekeningen zijn een stuk hoger geworden in de laatste tijd. Voor een groot deel is dit het gevolg van energiebelasing. Hoera!
| posted on Tue, 04 Jul 2006, 10:42 | weblog | rss | spin-off | comments |
Translate to English Translate to English

Dat we niet door kunnen blijven gaan met verbranden van fossiele brandstoffen is iedereen wel duidelijk, maar de bruikbare alternatieven dringen zich niet bepaald aan ons op: Zonnecellen zijn erg duur en worden momenteel niet gesubsidieerd; autorijden op biodiesel vereist enorme koolzaadplantages.

Ook het compenseren van CO2-uitstoot is maar een doekje voor het bloeden. Dat lost eigenlijk het probleem pas op wanneer het verstookte koolstof weer in de bodem zit als (aankomende) fossiele brandstof.

Om die reden moet er harder getrokken worden aan duurzame energievormen, zoals uit zon, wind of waterkracht. Alleen is dat erg duur en moet daar nog veel aan worden ontwikkeld. Precies om de prijsongelijkheid op te vangen treedt de overheid op, volledig terecht in mijn ogen, met een maatregel die de verschillen vereffent: de energiebelasting. Je betaalt hiermee belasting op alle vormen van energie, en dat geld komt als subsidie beschikbaar voor duurzame energie. Bijgevolg kan Nederland kiezen uit grijze of groene stroom met dezelfde prijs, en kan dat ook dezelfde prijs blijven houden.

Als op een gegeven moment de duurzame energie bijtrekt qua prijs, dan kan de subsidie, en daarmee ook de energiebelasting worden teruggeschroefd. Tegen die tijd zijn de prijzen voor grijze energie zo hoog geworden dat dat zichzelf uit de markt prijst.

Het is te danken aan de energiebelasting dat we nu al met duurzame energie van start kunnen, en dat het hele commerciele apparaat dat ook wil. Dit is de sturende taak van de overheid op zijn best! (Nu alleen nog zien of ze straks niet 'vergeten' de energiebelasting in te trekken als de energievormen in de toekomst niet meer in prijs verschillen. Dat is ook zo gelopen met de BTW, die oorspronkelijk diende in plaats van inkomstenbelasting.)

Er is een middel dat nog beter zou werken dan energiebelasting, en dat financieel op hetzelfde zou neerkomen. Deel in de toekomst geen gratis CO2-emissierechten meer uit, maar verkoop ze aan vervuilende bedrijven. Of in elk geval, begin dat in te voeren bij elektriciteitsbedrijven. Dat maakt gas- en kolencentrales duurder, en dus kan de energiebelasting navenant omlaag, en hoeft er minder geld heen en weer gesleept te worden. Ook accijnzen op autobrandstoffen kunnen volgens mij beter (deels) worden vervangen door een CO2-kostenfactor.

Translate to English Translate to English

Comments on this article