Met geld kun je het bedrijfsleven aansturen. Daar word ik me niet alleen steeds bewuster van, maar bovendien zie ik ook steeds meer mogelijkheden.
| posted on Sun, 14 Jan 2007, 12:15 | weblog | rss | spin-off | comments |
Je bent wat je koopt, zegt men weleens. Ik denk dat het vooral je persoonlijkheid is die bepaalt wie je bent en niet wat je koopt. Maar, het is wel zo dat de dingen waar je je geld in steekt bepalen hoe de markt om je heen zich ontwikkelt. Heb je een ideaal, dan is het goed om je geld navenant uit te geven zodat de juiste principes worden aangemoedigd, en de foute ontluisterd.
Een kwartje meer
Soms kost iets een kwartje meer als het je ideaal beter vervult. Maar de meerwaarde is veel groter dan dat kwartje.
Als je een fout product van EUR 1,75 vervangt door een goed product van EUR 2,00 dan onttrek je het eerste bedrag aan de foute producent en schenk je het tweede aan de goede producent. Dat is dus een veel sterker signaal dan je met een schenking van een kwartje zou geven.
Voor duurzame idealen zal gelden dat ze vrij constant in prijs blijven, terwijl oliegebaseerde producten steeds duurder zullen worden. Als je wilt voorkomen dat je opeens meer moet betalen kun je dat doen door nu alvast je gewoontes aan te passen.
Door om te schakelen op een duurzamer, of anderszins beter product kun je bovendien bijdragen aan het goedkoper maken van dat product. Jij, en de mensen die je voorbeeld volgen, helpen om het in grotere volumes, en dus efficiënter, te produceren. De invloed die je hebt is in verhouding tot het totaalgebruik; je invloed op mainstream producten is dus een stuk beperkter dan op kleinere producten.
Schenken of investeren
Ik heb ook zitten denken over de keuze tussen schenken en investeren in een ideaal. Schenken werkt vaak als een bodemloze put; er kan eenmalig iets gedaan worden, maar er is geen enkele waarborg voor continuïteit.
Bij investeren daarentegen, wordt geld uitgeleend, daarmee wordt iets opgezet dat geld oplevert voor de leningkrijgers, die daarmee de lening aflossen en daarna door kunnen gaan met hun goede werk. Het lijkt me dus veel beter besteed geld. Bovendien, zodra de investering terugkomt kan het weer opnieuw worden gebruikt voor een volgende investering.
Je zou hier tegenin kunnen brengen dat het flauw is dat overal maar geld mee gemoeid moet zijn. Toch is de enige manier om continuïteit te krijgen als er iemand tijd in steekt. En dat zal gebeuren als er loon mee te vangen is, en anders niet. Kijk maar rond in de grote hoop onafgemaakte open source software; daar zit veelbelovend spul tussen dat op de achtergrond geraakt is door verhuizingen, baby's en andere tijdconsumerende activiteiten in de privésfeer. Hobby is mooi, maar het kan nooit continuïteit garanderen.
Het investeren van geld lijkt me dus een betere manier om idealen te helpen implementeren dan het schenken. Dit hangt ook samen met mijn wantrouwen jegens goede doelen als gevolg van hun wijze van adverteren.
Een goed voorbeeld van sturen met je geld zijn de schoonmaakmiddelen waaraan ik me al lange tijd erger. Het is chemische rotzooi die best gevaarlijk is en die ik liefst niet zou gebruiken. Wat was ik dus blij toen ik merkte dat er prima alternatieven zijn die gebaseerd zijn op duurzame productiemethoden, meestal op basis van planten. Dat is veel beter voor het milieu dan het spekken van de productie van aardoliederivaten.
Ik ben voor vrijwel alles overgestapt op de producten van Ecover -- die werken uitstekend, ruiken vaak prettig (er zijn geen parfums nodig om de onaangename geuren uit chemische middelen te overstemmen) en er is goed over nagedacht. Regeneerzout? Welnee, dat is al prima in orde, dus dat is er niet van Ecover. Schuimend afwaszeep? Welnee, dat draagt niet bij aan het schoonmaken. En reinigen? Als een tierelier!
Ecover vind je meestal bij reformzaken en natuurwinkels. Als je het in je gewone supermarkt wilt zien, schroom dan niet om die aan te schrijven. Als het eenmaal massaal wordt uitgerold dan is de prijs vermoedelijk gelijk aan die van gangbare schoonmaakmiddelen; zoveel duurder is Ecover al niet in de genoemde zaken.
Zoals elders uitgelegd maak ik me grote zorgen over kunstmest in het milieu. En pesticiden op mijn eten is ook niet mijn favoriet. Door biologisch voedsel te kopen stem je voor betere verbouwingswijzen.
De Lidl brengt biologische groenten tegenwoordig onder de gewone mens, zonder dat sfeertje van uitzonderlijkheid dat anders rond biologisch voedsel hangt. Dat is een prima initiatief wat mij betreft -- gave groentes zonder vliegjes maar wel eerlijk en een stuk gezonder voor mens en milieu. Ook Albert Heijn verkoopt biologische spullen, maar die hebben (onterecht) nog steeds een beetje de naam er vooral te zijn voor chique publique.
In Enschede staat elke zaterdag een marktkraam van een bioboer die voor redelijke prijzen biologisch voedsel verkoopt. Dat zal wel op meer plekken het geval zijn. Ook hier geldt dat de prijs goed te doen is (in tegenstelling tot de natuurwinkel in Enschede die erg duur is met haar fruit en groente).
Tenslotte kun je met je spaargeld prima sturen door te investeren in duurzame doelen. Ik was kortgeleden van Postbank overgestapt op de ABN omdat ik dan tenminste kon internetbankieren onder Linux (en ik heb er een punt van gemaakt dit aan de Postbank te laten weten), maar sinds de ABN fanatiek insprong op de mogelijkheid van een nieuwe kerncentrale voelt dat niet zo goed meer. Ik zou dolgraag over naar een andere bank, en mijn geld overboeken met een opdrachtomschrijving als geen kerncentrale van mijn geld.
Er zijn een paar banken die goed kijken naar de duurzaamheid van het geld dat ze beleggen. Die doen het bovendien even goed als andere banken, dus financieel is er geen reden ze te mijden. Het interessante is dat je kunt kiezen voor programma's die bepaalde idealen nastreven, zoals microkredieten voor arme landen, investeringen in duurzame energie in Europa, enzovoort.
Er zijn twee banken die duidelijk elkaars producten in de gaten houden, want ze lijken vrij sterk op elkaar. De Triodos bank lijkt het financieel iets beter te doen, terwijl ASN bank wat geschikter is voor aanhangers van veganistische idealen. Het zijn allebei Nederlandse banken.
Van deze twee kun je alleen bij Triodos een betaalrekening hebben. Bedrijven zijn bij beide banken welkom. De voorwaarden en kosten zijn concurrerend voor de meer traditionele banken. Internetbankieren werkt probleemloos op Linux, Mac OS X en Windows. Het zijn prima banken waarop de bankgarantie van de Nederlandse centrale bank van toepassing is, plus toezicht op hun werkwijze.
Het zendt een aardig signaal als mensen zien dat je van bank veranderd bent. Iemand die daar nieuwsgierig naar is zal waarschijnlijk de banksite opzoeken en, zonder dat je het zelf uitlegt, ontdekken dat je een bewuste keuze hebt gemaakt voor iets dat gunstig overkomt.
Er zijn bovendien wat fondsen bij dergelijke banken die een extra bonus van de Belastingdienst krijgen. Die bestaat er uit dat een investering in zo'n groenfonds of een sociaal/cultureel fonds niet met 1,2% per jaar wordt belast in box 3; bovendien wordt een korting van 1,2% over datzelfde bedrag gegeven in box 1. Dit geldt tot een maximum van ongeveer 50000 euro. Dit kun je dus vergelijken met een extra "opbrengst" van 2,5% bovenop de winsten van dergelijke fondsen. Goed uitkijken, niet alles bij deze banken voldoet aan deze voorwaarden.
Het is prettig te weten dat deze banken verantwoordelijk met je geld omspringen. Of het nou gaat om beleggen, sparen of een betaalrekening, het geld zal nooit worden gebruikt om een kerncentrale te financieren.
Adieu, ABN Amro!