De Nederlandse politiek zit op een dieptepunt. Zo er al wordt negedacht denkt men met zijn/haar jongeheer. Dit heeft wel met politiek te maken, maar niets met beleidsvorming.
| posted on Tue, 10 Oct 2006, 07:55 | weblog | rss | spin-off | comments |
Nieuwsberichten tonen telkens weer politici die zich opwinden over de dingetjes van de dag. Elke kleine misstand wordt breed uitgemeten, vooral als "het volk" (ofwel de media) er meer van wil weten.
Democratie wordt weleens de dictatuur van de meerderheid genoemd. Politici weten dit, en spelen op burgers in via de massamedia, die graag pikante standpunten noteren en doorseinen aan hun lezers en kijkers. Met als gevolg dat kemphaantjes als Wilders en Fortuyn breed worden uitgemeten, terwijl er veel minder aandacht is voor politici die hun werk in alle kalmte uitvoeren. Want goed nieuws is geen nieuws. Geen wonder dat politici met hun jongeheer denken dus!
Het werk van de overheid is het uitzetten van beleid en het organiseren van infrastructuur. Politici nemen beslissingen over deze zaken. Nu is beleid iets dat op de lange termijn speelt, en het is wel heel wrang dat we de beslissingsbevoegdheid daaromheen laten bepalen door mensen die denken met hun jongeheer.
Het is ongelofelijk hoe politici proberen burgers te verleiden met beloftes die inspelen op de portemonnee in het volgende jaar, terwijl er niets wordt gezegd over effecten op langere termijn. Het is nog ongelofelijker dat burgers er in trappen. Bij het zoet van het CDA, bij PVDA's subsidie voor starters op de huizenmarkt en bij de belastingverlaging van de VVD is allemaal vrij snel in te zien dat het onzin is, niet meer dan inlikkertjes.
De enige partij die ik eigenlijk nooit heb betrapt op inhoudelijke fouten is D66. Ik ben boos op ze geweest toen Boris Dittrich met een kabinetscrisis dreigde over de missie naar Afghanistan; maar hij is dan ook teruggetreden en daarnaast vond ik dat hij inhoudelijk juist zat. Ik heb me geergerd toen Balkenende-2 werd beeindigd door D66; hoewel ze inhoudelijk gelijk hadden dat Verdonk had moeten aftreden, maar het was heel consequent dat D66 zich daarna is blijven houden aan het eerder uitgestippelde beleid.
Maar onze landspolitiek is er naar dat degenen die denken met hun jongeheer blijven zitten, terwijl degenen die verstandig zijn de eer aan zichzelf houden, en opstappen. Een Donner stapt op zodra hij iets niet kan verdedigen, maar een Verdonk blijft. En zo zijn er nog meer voorbeelden.
Nederlanders, denk voor de verandering eens na. Denk eens aan de lange termijn, in plaats van te stemmen op een slecht rekenende Bos, een aalgladde Verhagen, een venijnige Verdonk of een relnicht als Wilders. Stem eens niet op de pikkies in de regering, let eens wat minder op de dingen van de dag, maar zoek iets uit wat op termijn goed is voor ons land!