Rick van Rein: De schrijver in me!

Some of my writings are in English.
Please look for English descriptions.

Ik schrijf graag. En ik hoor weleens dat ik dat nog aardig doe ook. Da's dus iets leuks om te delen met anderen.

Ik schrijf vooral graag verhalen. Dat kunnen technische dingen zijn (ik ben informaticus) of proza. In het laatste geval houd ik van Science Fiction. Verder vind je hieronder wat (zielige?) pogingen tot poezie.

Tenslotte schrijf ik graag song teksten, maar daar heb ik geen materiaal van op het web staan. Laat me weten als dat een gebrek is, op writer@home.nl.

Proza

Synchromania
This story is the best I ever wrote. I submitted it to Science Fiction Age but was rejected; apperantly, I did not stand out sufficiently in the pile of offerings the editor seems to receive monthly. But several of my friends told me the actually enjoyed reading it.

The story is available in dvi, PDF, PostScript and in online HTML.

Write it Together!
Do you feel inspiration bottling up in your vains right now? Then join in, and help writing an online-growing story!

Populair-Wetenschappelijk

Dit zijn stukjes die `mommy-compatible' bedoeld zijn. Leesbaar voor niet-technici (toch?) terwijl ze toch een technisch onderwerp bevatten.

Technical Essays

Soms schrijf ik voor het blad van mijn studievereniging Inter-Actief. Die stukjes zijn, als mijn bedoeling geslaagd is, luchtig leesbaar maar toch leerzaam. Hieronder vind je een leuk voorbeeld over computer typesetting (een serie van 3 artikelen).

Een lesje in Creativiteit
Creativiteit is een toverwoord, met een voor iedereen positieve bijklank, maar voor iedereen is het moeilijk een definitie te geven. Bijgevolg accepteer je het: je bent creatief of je bent het niet. Dat laatste vecht ik hier aan.
Dit artikel is beschikbaar als gescande PDF
Neurale netwerken in je notedop
Dit artikel beschrijft de principes die aan neurale netwerken ten grondslag liggen. Diverse zaken aangaande ons brein worden besproken, en uiteindelijk wordt een antwoord geformuleerd op de vraag die Terminator 2 ons stelt, namelijk of de mensheid het ooit in een krachtenmeting zal moeten afleggen tegen de computer.
Dit artikel is beschikbaar als gescande PDF
Een handvol denktechnieken
Dit artikel reageert op een Amerikaans onderzoek naar denkstijel van informatici c.q. automatiseerders. Het betreffende odnerzoek concludeert dat wij informatici onze rechter herselfhelft meer dienen te ontwikkelen. Middels een drietal denktechnieken, die voor mijzelf buitengewoon nuttig zijn gebleken, doe ik een poging die ontwikkeling in gang te zetten.
Dit artikel is beschikbaar als gescande PDF
Kookboek der electrotechniek
Elektrotechnici zijn, volgens mijn eigen ervaring, goede koks. Ze kunnen prima bakken en braden, maar dat is ook geen wonder, want ze krijgen dat met de paplepel ingegoten. In de modern ogende aanbouw aan het EL-gebouw bevindt zich het MESA-instituut, dat in samenwerking met EL onderzoek doet naar het bakken van chips. We zullen hier, na een korte inleiding in de halfgeleider-elektronica, bespreken hoe IC's worden geproduceerd.
Dit artikel is beschikbaar als gescande PDF
Software Engineering
In dit artikel ga ik in op de doelen van software engineering. Ik being met een korte inleiding in object geori├źnteerde taaleigenschappen, en dan stap ik over op de concepten die er in de wereld van software engineers leven. Daarbij geef ik speciale aandacht aan de activiteiten die onze faculteit op dit gebied ontplooit.
Dit artikel is beschikbaar als gescande PDF
Modelleren (Professioneel Puzzelen)
Dit artikel beschrijft een wel heel algemeen technisch probleem: modelleren. Overal in de techniek en ver daarbuiten maken we gebruik van modellen. Wetende dat het een verschrikkelijk moeilijke taak is, probeer ik in dit artikel toch een overzicht te geven van de spelregels die bij het modelleren horen. Dit artikel vormt samen met twee andere artikelen een reeks, waarbij de andere artikelen dienen als voorbeeld voor de principes in dit artikel. Die artikelen gaan in op `Computer Typesetting' en`Computer Kalligrafie'.
Dit artikel is beschikbaar als dvi, PostScript, PDF en online HTML.
Computer Typesetting (Constucties van Elastiekjes)
Dit artikel beschrijft de concepten die ten grondslag liggen aan zetwerk met de computer. Als voorbeeld hiervan wordt het programma TeX gebruikt, dat al jaren oud is, maar zo goed is doordacht dat de principes nog steeds werkbaar zijn, en inderdaad ook terug te zien zijn in modernere tekstverwerkers en layout-pakketten. Dit artikel is een voorbeeld bij het artikel `Modelleren' dat ook in deze reeks verschijnt.
Dit artikel is beschikbaar als dvi, PostScript, PDF en online HTML.
Computer Kalligrafie (Wiskundige Ganzeveren)
Dit artikel beschrijft de concepten die ten grondslag liggen aan kalligrafie met de computer. Als voorbeeld hiervan wordt het programma \metafont\ gebruikt, dat al jaren oud is, maar zo goed is doordacht dat de principes nog steeds werkbaar zijn, en andere fontgeneratoren op vele punten het nakijken geeft! Dit artikel is een voorbeeld bij het artikel `Modelleren --- Professioneel Puzzelen' in een reeks van totaal drie artikelen.
Dit artikel is beschikbaar als dvi, PostScript, PDF en online HTML.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
`Wiskunde is abacadabra' hoor je heel vaak. Ik ben het hiet niet mee eens; eerder vind ik dat wiskunde vaak slecht wordt gedoceerd. Ik wil hier met een leuk voorbeeld laten zien hoe nuttig wiskunde kan zijn in het voorkomen van denkfouten.
Dit artikel is nooit gepubliceerd omdat Inter-Actief het volgens mij kwijt is geraakt. Sindsdien schrijf ik niet meer voor ze, want zoiets is vaak gebeurd.
Dit artikel is beschikbaar als PostScript, PDF en online HTML.
DVI files zijn het beste formaat om te downloaden voor systemen waarop TeX is ge´nstalleerd, omdat DVI geen aannames maakt over printer resoluties. De PostScript en PDF files zijn gerendered voor een 600dpi printer, wat tamelijk gangbaar is. HTML is uiteraard het minst geschikt om de nuances over te dragen, maar het is voor online lezing mogelijk het prettigst.

PoŰzie

Tsja, dit is niet waar ik in uitblink denk ik... Je moet het zelf weten als je hier in wilt duiken... Het is voor mezelf een goede vorm om iets van me af te schrijven.
Multnomah
Voor een conferentie, de OOPSLA, ben ik naar Portland, Oregon geweest. Dat was erg fraai, met name de natuur rond de stad. Dit gedicht is geschreven omdat ik de Multnomah waterval erg indrukwekkend vond.
Vlokje
Op mijn studentenflat (Witbreuksweg 385-L, 7522 ZA Enschede, Nederland) hadden we de gewoonte om iedere maand iemand anders een gedicht op "het bord" te laten schrijven. Dit was mijn bijdrage, spontaan ontstaan toen ik onverwacht mijn gordijnen opentrok en een maagdelijk sneeuwlandschap te zien kreeg.
Morgen
Dit is ordinair jatten. Het is van Toon Hermans, uit "Alles is heimwee". Het sprak me zo aan, dat ik het had kunnen schrijven. Zo leef ik.
Rode Schapen
Weer een moment dat ik diep geroerd raakte van de natuur. Ditmaal een zonsondergang in Austin, Texas. Ik woonde daar aan 10707 Lake Creek Parkway, en zag dit vanuit mijn apartementje.
Geluk
Vrienden zijn voor mij heel belangrijk. Ik deel graag alles met ze, en vind het vleiend als ook zij dit doen. Dit gedicht gaat daar over.
De Andere Kant
Ik gebruik gedichten vaak om emotionele buien van me af te schrijven. Het spel met woorden, ritme en rijmvormen helpt me vaak met de verwerking van die emoties. Dit gedicht is daar wel een zeer extreem voorbeeld van.
Early Observings
This poem was written on, I believe, a bussines trip to San Fransisco. The nights in that town tend te get late, and this poem was written on a typical morning after, straight from the heart.

Sail to my guestbook and my home page.